Etiketter

måndag 21 oktober 2013

Undersökning kondomer


Syfte: Syftet med uppgiften var att ta reda på vilken kondom som är bäst.

Material: Två kondomer vi valde ”Naturelle(pasante)” och ”Thin(RFCU)”, ett stort provrör, H2O, tidtagarur, måttband, hink, litermått.

Utförande: Vi valde att göra testerna:
1. Hur lång tid tar det innan förpackningen går upp?
  1. Hur långt kan man dra i en kondom på längden innan den går sönder?
  2. Hur lång tid tar den att ta på?
  3. Hur mycket vatten rymmer det i en kondom?
  4. Hur lång tid tar det innan en kondom går sönder med en nagel?

När vi utförde test 1 tog vi endast tiden på när vi rev upp förpackningen på de två olika kondomerna. Test 2 utförde vi genom att lägga ett måttband på golvet och sedan lägga ena ändan av kondomen där måttbandet började och sedan drog vi i den andra änden tills kondomen gick sönder. När vi utförde test 3 använde vi oss av ett stort provrör och tog tiden på när vi drog över kondomen på provröret. Test 4 använde vi oss av en vattenslag där den ena änden var kopplad till kranen och den andra till kondomen. Vi ställde en hink under kondomen så att när den sprack hamnade allt vatten i hinken istället för på marken.  Vi fyllde alltså kondomen med vatten tills den sprack. Vi hällde sedan över vatten från hinken till litermåttet för att se hur mycket vatten kondomen hade innehållit. Test 5 utförde vi genom att ta tiden på när en av oss försökte med ett finger ta sönder kondomen.

Resultat: 
  1. Naturelle(pasante) 4sekunder, Thin(RFCU) 4sekunder
  2. Naturelle(pasante) utsprunglig längd 20cm 130cm, Thin(RFCU) 20cm 122cm
  3. Naturelle(pasante) 6sekunder, Thin(RFCU) 5sekunder
  4. Naturelle(pasante) 5 liter, Thin(RFCU) 4.5 liter
  5. Naturelle(pasante) 4 s, Thin(RFCU) 2 s


RÖDA: Thin(RFCU)
GULA: Naturelle(pasante)

Test 1:
1p
1p
Test 2:
1p
2p
Test 3:
2p
1p
Test 4:
1p
2p
Test 5:
1p
2p
Total poäng:
6p
8p

Vunnet test 2 poäng, förlorat test 1 poäng och oavgjort test 1 poäng till vardera.

Den gula kondomen Naturelle(pasante) vann flest test men dom viktigaste testen tycker jag är test 3 och 5 och där vann kondomerna vars ett test. För det händer inte så ofta att man måste ha 5 liter vatten i en kondom istället för 4,5 liter till exempel. Men jag tycker ändå att det viktigaste är att kondomen håller oavsett vasst föremål eller inte och det gjorde den gula kondomen bäst därför tycker jag att testet stämmer och att den gula kondomen vann.

Slutsats: Jag tror att den gula kondomen var bättre (framförallt på test 5) för att den röda kondomen var gjord på ett tunnare gummi då den ville ge en bättre känsla. Men detta ledde även till att det blev lättre att ta sönder kondomen i och med att nageln inte hade lika mycket gummi att ta sig igenom om man tänker ur test 5:s perspektiv men även test 2 och 4 ( test 4 i och med att det blev att vi testade vikt istället för volym läs mer om det nedan).

Felkällor: Det fanns massor med felkällor i den här undersökningen. Till exempel när man öppnar ett paket är det alltid svårare första gången en andra. Det vill säga att även om vi använde samma person till att utföra testet på dom båda kondomerna så kunde det ge olika resultat och det kanske inte bara berodde på att vi testade två olika kondomer utan även på att personens färdighet förändrades under testets gång (samma gäller på test 3 & 5). Test 4 innehöll väldigt många felkällor bland annat så testade vi inte kondomens volym utan istället hur mycket vikt den klarade av. I och med att den inte sprack när den var full utan istället när kondomen vägde för mycket av allt vatten så däför kunde vi inte undersöka kondomens volym. Det var även väldigt lätt hänt att man spillde vatten eller att det kom i mer vatten efter att kondomen hade spruckit vi kunde alltså inte använda oss av exakta mått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar