Etiketter

tisdag 1 oktober 2013

Mens


Som tjej har man oftast ägglossning varje månad från att man kommer in i puberteten tills man kommer i klimakteriet.Samtidigt som ägglossningen sker blir slemhinnan i livmodern tjockare för att kunna ta emot ägget om det blir befruktat. För att ägget ska bli befruktad måste man få spermier i slidan. Då kan man bli gravid, men om ägget inte blir befruktat stöts livmoderslemhinnan ut som en blödning. Det är det som är mensen. När man får sin mens första mens varierar väldigt mycket. Det beror på att vi kommer in i puberteten olika snabbt vissa får sin mens redan när dom är nio år medan andra inte får den förrän man är sexton år. Men det vanligaste är att mesen kommer när man är mellan 12-14 år. 
Första mensen kan komma som en överraskning. Vissa upplever det som jobbigt för att man kanske är den första i klassen som har fått mens. Medans för andra är det något som dom har längtat efter. Mens kan upplevas som något pinsamt att prata om i och med att den ser olika ut från person till person.
Det varierar från person till person hur mycket man blöder och hur länge man gör det. Under en mens är det normalt att blöda mellan 20-80 milliliter men eftersom blodet blandas ut med kroppsvätska och slemhinna från livmoder upplever man det oftast som mer. 
Många tycker att man blöder mycket fast det igentligen inte är så mycket. Men om man måste byta mensskydd så ofta att det blir jobbigt eller om man är tvungen att använda dubbla skydd för att det inte ska blöda igenom har man något som kallas riklig mens. Det beror ofta på att man har ett ämne i livmodern som löser upp levrat blod. Det gör att blödningen har svårare att avta och att man blöder mer. Detta kan leda till att man känner sig trött orkeslös pågrund av att blodvärdet är lågt. Har man riklig mens kan man kontakta skolhälsovården, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral. 
När man fått mens är det vanligt att den är oregelbunden. Det betyder att den inte kommer vid samma tid varje månad. För de flesta brukar det rätta till sig efter ett tag så att varje menscykel, alltså dagen från att en mens börjar till nästas början, är mellan 21-35 dagar. Det kan vara bra att hålla koll på sin mens genom att skriva upp datumen i en almanacka eller någon annan anteckningsbok. Då kan man lätt se om mensen är regelbunden och i så fall veta ungefär när den kommer nästa månad. Då märker man också om mensen är sen någon månad.En del har alltid oregelbunden mens, det är inte farligt men om man tycker det är besvärligt kan man få regelbunden mens med hjälp av p-piller till exempel.
En naturlig anledning till att mensen försvinner är att man är gravid men mensen kan också utebli av många andra anledningar. Om mensen bara är några veckor sen eller hoppar över en eller två månader kan det bero på en massa olika saker, till exempel miljöombyte eller att man har varit tillfälligt stressad.
Försvinner mensen under en längre tid är det bra att gå och undersöka vad det kan bero på. Det kan till exempel ha att göra med att man är väldigt stressad, mår dåligt, tränar hårt, bantar, har ätstörningar eller någon sjukdom. Då är det kroppens sätt att säga att någonting är fel. Om man känner att man behöver hjälp eller stöd att lösa sina problem kan man till exempel vända sig till skolhälsovården eller en ungdomsmottagning.
Det finns fyra olika mensskydd, binda, trosskydd, tampong och menskopp. Alla utom menskopp finns att köpa i de flesta mataffärer, kiosker och servicebutiker. De finns också på apotek och i automater på till exempel restauranger, barer och tågstationer. Menskopp finns att köpa på nätet och i en del hälsokostbutiker.
Många har alltid med sig mensskydd i väskan eller fickan för att ha till hands, eftersom det kan vara svårt att veta exakt när mensen kommer. Om man går i skolan brukar man kunna gå till skolsköterskan och få mensskydd om mensen kommer plötsligt.
Det finns många förutfattade meningar om mens. Vissa tycker till exempel att det är orent och smutsigt att ha mens. Andra ser det som jätte jobbigt och pinsamt att ha mens och vill därför till exempel avstå från idrott för att man inte vill riskera att andra ska se att man har mens. Många ser det också som ett problem att ha mens visst det kanske är lite mer jobb men man kan göra allt det man gör utan mens med mens också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar