Etiketter

måndag 21 oktober 2013

Läsförståelse


  1. Vad har det för betydelse i sammanhanget att lärarna är ”riktigt unga”? sid. 40 Kanske att det var en nyare stil och en äldre lärare hade därför inte tyckt denna looken var snygg för de är inte särskilt insatta i dagens mode. 
  2. När Marjanes kompis pratar om ”övervakarna”, vilka menar han då och varför tror du att han använder det uttrycket? sid. 41 Jag tror att de menar lärarna och han använder antagligen det uttrycket för att han inte är så förtjust i lärarna och ser dem därför istället dem som poliser eller övervakare som han säger.
  3. Vad tror du att Marjanes föräldrar menar med att kusinen Kamran ”drogat sig så mycket att han mest liknar en grönsak”? sid. 42 Kanske menar de att när man är drogad är man inte lik sig själv och därför använder man det som ett talesätt.
  4. Varför får Marjane dåligt samvete när hon ser nyheter från Iran? sid. 44 För att hon kanske känner att hon är alldeles för passiv. Hon känner kanske att hon kunde gjort något åt det. Det kan också vara för att hon känner att hon hade tur att hon fick chansen att undvika hemskheterna som hände i Iran och känner därför lite skam i och med att det var just hon fick fly.
  5. Vad menas med uttrycket: ”där var måttet rågat”?  sid. 46 Att där fick det vara nog, att det räckte med skit snack.
  6. Vad tror du det är som får Marjane att överge punklooken och att ”vara så extrem”? sid. 49 Hon kanske inte kände sig hemma i punklooken och ville därför hitta en look som hon var sig själv i.
  7. Förklara med egna ord varför Marjanes farbror Massoud är deprimerad. sid. 53 För att han känner sig annorlunda behandlad i Tyskland jämfört med hur han blev behandlad i Iran
  8. Varför tror du att Marjane och hennes mamma skrattar så mycket åt skämtet som Marjane själv tycker är så barnsligt? sid. 55 Dom har kanske saknat varandra så mycket så allting blir roligt bara för att dom är med varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar