Etiketter

torsdag 8 mars 2012

H2Os Kokpunkt

Hedda Wollmark 2/3 - 2012
Syfte: Syftet med laborationen var att se vad som händer med H2O När det värms upp.
Material:
  • Bägare
  • Trefot med trådnät
  • Provrör
  • 200ml H2O
  • Termometer
  • Tidtagarur
  • Brännare
  • Tändstickor
Utförande: Vi började med att mäta upp 200ml H2O med hjälp av ett provrör för att få det så noggrant som möjlig. Vi hällde sedan över vattnet i bägaren och ställde den på trefoten som i sin tur stod över brännaren. När vi hade tänt brännaren började själva utväcklingen med vattnet. Genom att vi hade en termometer i vatten kunde vi följa dess temperatur stigning och skriva upp vattnets värden vilket vi gjorde varje minut. När vi hade tagit bort vattnet från värmen och låtit det svalna så hällde vi upp det återstående vattnet i provröret igen för att se hur mycket av de 200 ml som hade försvunnit.
Resultat: När värmen väl var på steg temperaturen på vattnet hastigt. Redan vi 60 grader kunde man se små bubblor i vatten. Vid 70-80 grader började vattnet att ryka och man kunde se på vattnet att det snart skulle börja koka. När sedan vattnets temperatur närmade sig 100 grader började vattnet koka livligt med stora bubblor Se vattnets temperatur stigning i diagrammet och tabellen nedan.När vattnet hade kokat upp återstod det bara 165ml vatten. 







Slutsats: H2O innehåller massa små vattenmolekyler och de kan förekomma i tre olika tillstånd fast, flytande och gas form när vi började laborationen så förekom H2O:et i flytande form med ju varmare vattnet blev desto mer av H2O:et övergick till Vattenånga alltså till gas form. Vattnets temperatur stannar vid 100 grader (kokpunkten) för att över 100 grader övergår vattnet till vatten ånga och då går det inte att mäta temperaturen.

1 kommentar:

  1. EN bra rapport men diagrammet saknar en del formaliteter. Axelrubriker och kanske tydligare skala. Annars en bra rapport en bra början till slutsats.

    SvaraRadera