Etiketter

fredag 21 februari 2014

Jämförelse mellan Oönskad och Hungerspelen


Boken hungerspelen handlar om att två ungdomar (en tjej och en kille) från varje distrikt väljs ut för att representera sitt distrikt i hungerspelen. Hungerspelen är ett ”krig” som är mellan 24 ungdomar där 23 av dessa ungdomar ska dö och endast en representant ska stå som ensam segrare. Kriget utspelas i en speciell arena som spelledaren kan kontrollera och redigera. Hungerspelen spelas för att visa offervilja och saknad för de som dog i ett brutalt krig som var. Katniss är huvudrollen i boken och hon är utvald att representera distrikt 12 tillsammans med Peeta. Dessa två ungdomar skickas till huvudstaden där de gör sig förberedda för att kriga och kämpa för sin överlevnad. När ungdomarna väl kommer in på arenan lever de väldigt farligt då de inte bara hotas av varandra utan också av infektioner från skador, vätskebrist, hunger och köld som spelledaren har ser till att de drabbas av inne på arenan. Ibland kan deltagarna få en fallskärm med behövliga saker från sina sponsorer. I boken får till exempel Katniss en fallskärm med en otrolig medicin som läker alla möjliga sår vilket räddade henne från att dö av en infektion. Att få en fallskärm från sina sponsorer kan alltså betyda liv eller död för representanterna inne på arenan. Katniss lever för sig själv inne på arenan och litar inte på någon i och med att alla är hennes motståndare. Men under spelets gång ändrar spelledaren reglerna till att det får vara två segrare i hungerspelen men endast om de kommer från samma distrikt. Detta gör att Peeta och Katniss nu blir lagkamrater och inte fiender, de kämpar nu tillsammans för sin överlevnad.

Boken oönskad handlar om oönskade Anna som lever på Grange Hall. Anna blev oönskad på grund av att hennes föräldrar fortsatte att äta långt liv medicinen trots att de fick barn. Detta är något som är förbjudet för att medicinen långt liv gör så att man stannar upp i sitt åldrande och aldrig blir gammal. Om mänskligheten samtidigt förökar sig skulle befolkningen bara öka hela tiden och det skulle bli för många på jordklotet. Kravet för att man ska få skaffa barn är därför att man måste sluta äta medicinen långt liv annars blir barnet oönskat och hamnar på en institution för oönskade som Anna har gjort. Oönskade Anna lever ett väldigt tufft liv då livet som oönskad verkligen inte är en dans på rosor. Man lever snålt och fattigt med mängder av regler som måste hållas om man inte vill bli slagen och satt i isoleringen. Anna är en väldigt duktig oönskad som alltid följer reglerna och utför uppgifterna på bästa sätt. Men en dag så kommer det en ny oönskad till Grange hall. Han heter Peter och kommer till Grange hall som blivande vilket är ytterst ovanligt då de flesta kommer dit som småtting eller kanske medelstora men aldrig blivande. Att det kommer en ny oönskad som är blivande får Anna att bli väldigt nyfiken på den här nya pojken. När hon lär känna Peter visar det sig att han känner hennes föräldrar och vet väldigt mycket om henne. Anna blir då mer och mer nyfiken på den där Peter. Han får henne att göra sådana saker som hon inte borde göra. Men det får henne att inse sanningen om Mrs Pincent och att hon och Peter måste bort från Grange hall. 

Jag tycker att Grange hall och hungerspels arenan påminner om varandra på många sätt. Anna och Katniss lever båda farligt när de befinner sig på dessa ställena. De lever knappt på någon mat och måste alltid kämpa för sin överlevnad. Anna kanske inte måste kämpa för sin överlevnad på samma sätt som Katniss men hon måste prestera för annars riskerar hon att bli slagen och satt i isoleringen där det finns risk till att man både fryser eller svälter ihjäl. Men som tur är hittar de både någon att ta sig igenom det här med. I Katniss fall är det Peeta som hjälper henne och stöttar henne till deras seger. I Annas fall är det Peter som hjälper henne att komma på hur hon igentligen borde leva och får henne att inse att hon måste bort från Grange hall. Men så klart finns det någon som försöker stoppa dem. I hungerspelen är det spelledaren som ständigt skapar faror för Katniss och Peeta. Det är även spelledaren som i slutet beslutar att att det bara får vara en ensam segrare vilket betyder att Katniss och Peeta måste försöka döda varandra om någon av dem ska stå som segrare. I boken oönskad är det Mrs Pincent som är hotet. Den största faran där är att Mrs Pincent vill döda Peter och det finns därför en risk att hon gör det innan de båda hinner rymma från Grange hall. Att det finns ett hot är alltså en annan likhet men hotet i böckerna har även en otrolig makt som ger han/henne förmågan att styra över dem andra.

I båda böckerna finns det även en otrolig medicin som mänskligheten vill ha och är beroende av. I boken oönskad är det medicinen långt liv som är så eftertraktad. Den ända orsaken man kan dö av om man går på medicinen långt liv är om man skulle utsättas för en olycka av något slag. Medicinen i hungerspelen botar inga sjukdomar utan den läker istället mycket skadliga sår på nolltid. Det ända som långt liv inte kan bota än mot är olyckor men det som den otroliga medicinen i hungerspelen botar en mot är olyckor så om dessa två medicinerna hade funnits i samma bok hade de fått mänskligheten näst intill odödlig. Men dessa två medicinerna hade inte funnits i böckerna om de inte utspelade sig i framtiden för dessa medicinerna är inga mediciner som vi har kommit på receptet till idag. Båda böckerna är alltså utspelade i framtiden och det är en annan faktor som böckerna har gemensamt.

Källor:

Titel: Oönskad, Författare: Gemma Malley, Förlag: B Wahlströms

Titel: Hungerspelen, Författare: Suzanne Collins, Förlag: Bonnier Carlsen

I och med att mina källor endast är skönlitterära böcker så kan jag inte riktigt analysera över källornas trovärdighet så istället har jag gjort en liten slutsats om dagens skönlitterära böckers innehåll. 

Jag tycker att det har skrivits fler och fler böcker som utspelar sig i framtiden med tiden och jag tror att det beror på att vi blir mer och mer oroliga om hur det ska bli i framtiden. Att mänskligheten försämrar miljön så mycket som vi gör är väldigt oroväckande. Om vi fortsätter på det här sättet så kommer dagens resurser dö ut och så småningom även mänskligheten. Detta tror jag är det som är så oroväckande och vad vi nu vill skriva om, som ett sätt för författarna att utrycka sin oro men också som en upplysning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar