Etiketter

torsdag 9 februari 2012

Dissektion av ett koöga

Hedda Wollmark 3/2- 2012
Syfte: Syftet med laborationen var att se hur ögat ser ut inuti men även att få se hur det fungerar.
Material: 
  • Koöga
  • Skalpell
  • Sax
  • Pincett
  • Bricka
  • Plasthanskar
Utförande: Vi började med att ta bort alla muskler och allt fett som satt runt ögat. Sedan använde vi oss av skalpellen och saxen för att öppna upp ögat och se hur det ser ut inuti ögat. När vi fick hål på senhinnan rann vätskan från den främre ögonkammaren ut. Och när vi hade öppnat upp ögat helt och hållet kunde vi ta ut glaskroppen där även linsen satt fast på. När ögat var delat i två kunde vi se näthinnan med den blåa färgen på ena delen och iris med pupill på den andra delen. Vi klippte sedan isär irisen från honhinnan. Slutligen vände vi näthinnan ut och in och la alla delar på en ny och ren bricka. Se bild 1
Bild 1: Detta är precis i början när vi håller på att ta bort alla muskler och allt fett
Resultat: Vi lyckades hitta alla delar i ögat se bild 2,3,4 och 5 och det gick bra att ta isär delarna utan att de gick sönder Jag la även linsen på ett papper med text det visade sig att linsen fungerade som ett förstoringsglas. 
Bild 2: Honhinnan
Bild 3: Iris
Bild 3: Linsen
Bild 4: Näthinnan
Bild 5: detta är när vi är klara och monterat upp alla delar på en brcka

Slutsats: Det visade sig att ögat fungerar som en kamera. Alla delar som finns i en kamera har en motsvarande del i ögat som fungerar på ungefär samma sätt.



Bilder tagna av: Nanjot Kaur

3 kommentarer:

  1. Bra jobbat. Snyggt och prydligt. Utmärkt rapport. Du är väl ingen felkälla!

    Olle

    SvaraRadera
  2. Har kollat alla rapporter som du skrivit under ämnesområdet. Dina rapporter håller en hög klass och du har verkligen anammat det naturvetenskapliga tänkandet. Imponerad över din insatts så långt. Coolt med Venndiagrammet! Jag tror att du skall göra det till en vana att få respons läst innan du publicerar.

    SvaraRadera
  3. Jag glömde säga att jag saknar din rapport om färger.

    SvaraRadera